top of page

Zmaj je zračna naprava sestavljena iz enega ali več kril, ki so pritrjena na eno ali več vrvic katere upravlja človek. Zmajev let omogoča upor vetra in človek, ki preko vrvic vodi vpetega Zmaja. Zmaje spuščamo rekreacijsko, umetnostno, namensko in duhovno. Z dvolinijskimi športnimi Zmaji lahko na tekmovanjih plešemo zračni balet medtem, ko so Kajti narejeni, da ustvarjajo vlečno moč s katero lahko surfamo na zemlji, vodi in snegu. 

Čeprav izum Letečega Zmaja pripisujemo Kitajski, od koder tudi prihajajo najboljši materiali za izgradnjo: svilene tkanine za jadro, visoko natezne svilene vrvi, odporne bambusove palice za močan in lahek okvir, obstajajo prepričljivi dokazi, da prvi Zmaji izhajajo iz Malajskega Arhipelaga. Najverjetneje so bili to ribiški Zmaji narejeni iz listov, ki jih domačini na Maluških otočjih uporabljajo kot pripomoček pri ribarjenju. Prvi znani zapisi o izumu Zmaja se nanašajo na Kitajska filozofa Mozi-ja (Mo-Di) in Lu Ban-a (Gongshu Ban) iz 5. stoletja pred našim štetjem. Na Kitajskem so Zmaje uporabljali za meritev višine, določitev hitrosti vetra, dvigovanje ljudi, signalizacijo in vojaško komunikacijo. Prvi Kitajski Zmaji so bili ravni in največkrat pravokotne oblike. Poslikani so bili z mitološkimi motivi in legendarnimi junaki ter opremljeni s strunami in piščalkami, da so med svojim letom izražali barve mavrice, s pomočjo vetra pa ustvarjali glasbene zvoke in frekvence. S Kitajske so se Zmaji razširili v Kambodžo, Indijo, Japonsko, Korejo in zahodni svet. 

V zahodnem svetu so bili Zmaji uporabljeni za znanstvene poizkuse. Benjamin Franklin in Thomas-François Dalibard sta Zmaje uporabljala kot pripomoček pri lovljenju strele, brata Wright sta v 18. stoletju s pomočjo Zmajev osnovala prvo letalo. Uporabljati so jih začeli v meteorologiji, aeronavtiki, brezžični komunikaciji in fotografiji. V obdobju od leta 1860 do 1910 so izumili prve Zmaje za polete s človekom in vlečne Kajte. S hitrim razvojem motornih letal je zanimanje za Zmajarstvo začelo upadati. 

Danes lahko Zmaje vidimo na velikih Zmajarskih festivalih, kot športni pripomoček za Kajtanje na vodi, zemlji in snegu ali pa na posebnih akrobatskih tekmovanjih. V Društvu Moldavit imamo na voljo profesionalne nemške Zmaje Elliot, narejene iz najboljših in najtrpežnejših materialov (karbon CFK Dynamic, linijske vrvice Dyneema, 2 x prešitega poliestrskega platna). Z njimi lahko varno jadrate, plešete zračni balet ali komunicirate z vetrom. 

Zmaj daje neverjeten občutek kateri sproža veliko dozo adrenalina preko rok v celo telo. Pri ribarjenju doživljamo podobne občutke. Če opazujemo nekoga, ki spušča Zmaja, so njegove kretnje podobne Tai-Chi gibanju. Pilotiranje Zmaja je duhovni ples človeka z vetrom.

Mental Anguish - Easily Embarressed
00:0000:00
bottom of page