top of page
Mind Heist: Evolution - Zack Hemsey
00:0000:00

Filipiniti so zelo posebna vrsta Tektitov (o njegovem fascinantnem delovanju si lahko preberete na podstrani "Tektit"). Njihove zunanje oblike in skulpture so naravnost čarobne. Anda Filipiniti so po obliki na zunaj še najbolj podobni Moldavitom in tudi delujejo močneje od ostalih Tektitov. Energija teh Kamnov se sprošča nekoliko drugače kot pri Indokinitih (Tektit). So najboljša zaščita pred vsem slabim. Na Društveni odpravi po Aziji in Filipinih smo s pomočjo lokalnih zbiralcev prvič prišli v stik z njimi. Na otoku Anda, kjer se nahajajo najlepši primerki Filipinitov, smo nekaj dni od jutra do večera spraševali pri domačinih, ki se ukvarjajo s poljedelstvom. Kamne namreč najdejo tako, da vsako leto na riževih poljih pripravijo zemljo za sajenje, nato pa dež izpere tu in tam kakšen Kamen na površje polja. Iz leta v leto jih najdejo manj, tako smo tudi mi le s težavo našli manjšo zbirko. Anda Filipinit je danes zelo redek. Razlog temu je, da so v preteklosti zasebni zbiralci zaradi njihove lepote pokupili vse kar je bilo najdenega. 

Bicol Filipinite najdejo na severnem delu Filipinov, kjer je lokalna varnost nižja. Najdejo in izkopljejo jih zlatokopi potapljači, ki s kompresorjem in sesalno napravo iščejo zlato v vodnih rudnikih ob plaži. Ti vodni rudniki so tudi 30 metrov pod morsko gladino. Zlatokopi pravijo, da kjer so Tektiti je tudi zlato, zato vedno sledijo Tektitom. Njihovo delo je eno izmed najbolj nevarnih na svetu. Tudi ta vrsta je prav tako zelo redka.

Rizal Tektiti so zaradi njihove tipične okrogle oblike in neverjetnih kanalov pravi čudež (ime so dobili po provinci Rizal, kjer je bil odkrit prvi Tektit leta 1926 - danes se Rizal Tektite označuje po specifični obliki diska). Najdeni so bili povsod na Filipinih tako imamo Anda Rizal Filipinite, Bicol Rizal Filipinite. 


Vsi Filipiniti so nastali skupaj s Tektiti ob padcu istega Asteroida pred približno 890.000 leti. Različne oblike so nastale zaradi smeri v katero so leteli projektili oziroma prečiščene Silicijeve kapljice Asteroida. Filipiniti so bili izvrženi skoraj navpično nazaj proti Vesolju in se tako oblikovani kot jih vidite na slikah tudi vrnili nazaj na zamljo medtem, ko so Indokiniti in Australiti leteli pod nizkim kotom s hitrostjo do 7 kilometrov na sekundo, premagali zelo velike razdalje in dobili aerodinamične oblike.

bottom of page