top of page
Midnight Blues - Snowy White & The White Flames
00:0000:00
20200704_134717.jpg
polyanthes_tuberosa_3365_1a 2.jpg
polyanthes_tuberosa_3365_1a.jpg

Tuberoza (Polianthes Tuberosa) je trajnica, ki je povezana z agavami; izvlečki se uporabljajo kot srednja nota v parfumeriji. Ime izhaja iz latinske besede Tuberosa, kar pomeni otekla ali gomoljna. Obstaja 12 vrst. Tuberoza je nočno cvetoča rastlina, ki je neločljivo povezana z Mehiko. Azteki so jo imenovali Omixochitl ali Rojeni Cvet. Je ekstruzivna rastlina v Indijski mitologiji in kulturi. Rože se uporabljajo v vencih, različnih tradicionalnih ritualih ter okraševanju in poročnih obredih. V Hindijščini je znana kot Rajnigandha ali Raat ki Rani. Rajnigandha pomeni Nočno Dišeča. V Bengalščini je znana kot Rajoni-Gandha, kar pomeni Vonj Noči. Na Kitajskem Wan Xiang Yu pomeni Nočna Dišava, v Indoneziji Bunga Sedap Malam, ki se nanaša na Nočni Dišeči Cvet.


Tradicionalno se Tuberoza na Havajih uporablja za ustvarjanje leisov. V viktorijanskih časih so jo zaradi prečudovitega vonja obravnavali kot rožo, ki spremlja ljubljene umrle. Pri nas je bila pogosto omenjena v delih Ivana CankarjaVonj je opisan kot eksotičen, kompleksen, cvetlični in sladek. Tuberoza raste v podolgovatih klasjih, dolgih 45 cm, ki ustvarjajo grozde voščenih in dišečih belih cvetov, ki cvetijo od spodaj proti vrhu klasja. Listi so dolgi in svetlo zeleni.

 

Tuberoza je neločljivo povezana z Mehiko, od koder se je v 16. stoletju razširila na vse konce sveta. Je ena najzgodnejših gojenih rastlin. Leta 1519 so Španci našli Azteke, ki so jo gojili, in jo s seboj odnesli nazaj v stari svet. Ko je bila predstavljena v Evropi, je postala del luninega vrta (zbirka belih ali pastelnih cvetov), ​​ki po mraku izdajo intenzivno dišavo.

Zdravstveno Tuberoza pomaga preprečiti možnosti anemije, poveča raven krvi in spodbuja imunski sistem. Cvet Tuberoze je koristen za zdravljenje in zniževanje simptomov sive mrene. Pomaga tistim, ki trpijo zaradi težav s spanjem. Absolut Tuberoze predvsem zagotavlja mirne in sprostitvene učinke. Priporočamo ga vsem, ki so preobremenjeni z delom in splošnimi življenjskimi dejavnostmi. Sprostitev lahko dosežemo s pomočjo aromaterapije oziroma odišavljenjem doma, z mikro nanosom Absoluta na preprogo, del telesa ali oblačila. Ko vas objema njen vonj se počutite zelo sproščeno, umirjeno in blaženo, zato ga priporočamo tudi pri umetniški in ustvarjalni dejavnosti oziroma povsod tam, kjer je potrebna visoka mera koncentracije, umirjenosti in inspiracije. 

Tradicionalno se deli rastline uporabljajo za zdravljenje akutnih nalezljivih bolezni in pirogenih vnetij, oteklin in opeklin. Velja za diuretik in emetični spazmolitik. Uporablja se kot pripomoček za zdravljenje gonoreje in zdravljenje izpuščajev pri dojenčkih. V Indiji jo uporabljajo za zdravljenje ran in zdravljenje malarije. 

Absolut Tuberoze ima neprimerno močnejši in bolj naraven vonj od eteričnih olj. Je še najboljši približek vonju žive rože v naravi. Absolut namreč ne vsebujejo samo eteričnega olja rastline, temveč tudi druge pomembne komponente, zato je tako po sestavi kot vonju kompleksnejši. Absolut Tuberoze ima višjo intenzivnost barve, gostote in trajanja vonja. Prav tako je veliko gostejši in obstojnejši od eteričnega olja. 

Pri uporabi vsekakor velja previdnost pri doziranju, saj gre za čisti koncentrat z zelo intenzivnim vonjem. 0,5 - 2% olja razredčimo v baznem olju za masažo, pomešanega v vodi za izparilnik, mešanico v razpršilu za potpuri, kot parfum, 3 - 5 kapljic za kopel. Npr. na 100g baznega olja ali mazila je priporočljivo dodati samo dve kapljici Absoluta, oziroma le toliko, da se doseže želeni vonj (npr. za isto intenziteto se uporabi 10 kapljic eteričnega olja). Če želite izdelati preprost parfum vzamete 10ml Jojobinega olja in dodate 2 kapljici Absoluta Tuberoze. Čisti ekstrakt na koži zadostuje že v mikro odmerku, dolžina njegovega delovanja pa je neprimerljiva s katerim koli eteričnim oljem ali parfumom.

Absolut Tuberoze je eden izmed najbolj čarobnih in opojnih dišav luninega vrta, ki začara ozračje ter ga zapolni z vonjem Kraljevega nočno dišečega cveta.

bottom of page