top of page
Bloom Spot - Alec Considine Meuller
00:0000:00
20210302_144312.jpg
4c4d14cfe8e60a0e3d97c8ec8a5b8af4.jpg
4c4d14cfe8e60a0e3d97c8ec8a5b8af4_edited.

Vrtnice so globoko povezane z Ljubeznijo, lepoto, vdanostjo, veseljem in Duhovnim prerojenjem. Privilegiran status vrtnic v družbi je ustvaril njeno zasluženo ime »Kraljica Rož«. Izhaja iz latinske besede »Rosa« kar pomeni roža. Spadajo v družino Rosaceae in rod Rosa. Večina vrst je doma v Aziji, manj pa v Evropi, Severni Ameriki in severozahodni Afriki. Gre za eno izmed najstarejših vrst na svetu saj najstarejši najdeni fosil datira preko 50 milijonov let. Vrtnice obsegajo širok spekter cvetočih rastlin (preko 360 vrst). Posledično se cvetovi razlikujejo glede na različno vrsto. Na primer, divje vrtnice imajo običajno pet cvetnih listov, tiste v kategorijah Stare vrtnice in Moderne vrtnice pa imajo pogosto več sklopov cvetnih listov.

Vonj vrtnic je močno prežemal starodavni svet saj spada med najlepše in najbolj popolne vonje na zemlji. Prvi zapisi kultiviranega gojenja segajo 5000 let nazaj v Sasanidski Perzijski imperij, kjer so jih gojili za različne namene zdravljenja in predvsem za pridobivanje olja. Prav tako so jih v iste namene v velikem obsegu gojili stari Grki, Rimljani, Feničani, Kitajci in Egipčani. Zasledimo jih v skoraj vseh starodavnih zapisih. V Evropo so jih začeli prinašati iz Sirije v 13. stoletju, kjer se je tako kot drugod po svetu prav tako zelo močno razširila v naslednjih stoletjih.

Vrtnica vsebuje antikonvulzivne, hipnotične, analgetične, antioksidativne, protivnetne in antibakterijske lastnosti. V tradicionalni medicini se je uporabljala za zdravljenje bolečin v trebuhu in prsnem košu, za krepitev Srca, zdravljenje menstrualnih krvavitev in prebavnih težav ter za zmanjšanje vnetnih procesov. Severnoameriška indijanska plemena so uporabljala prekuhane korenine rastline Vrtnice Damaščanka kot sredstvo proti kašlju. V uporabi je bila tudi kot nežno odvajalo. Rožno olje se je uporabljalo za zdravljenje depresije, žalosti, živčnega stresa in napetosti, pri zmanjševanju žeje, celjenju ran in zdravljenju kože. Parna terapija rožnega olja je koristna pri nekaterih alergijah, glavobolu in migreni.

Poznamo različne pridelave olja Vrtnice vendar je samo Absolut  tisti, ki daje polno aromo in najboljši približek vonja in zdravilnih lastnosti naravno rastoči rastlini. Vsa olja se v večini pridobivajo iz vrste Damaščanka (pridobivanje med različnimi vrstami ne ustvarja razlik v vonju in zdravilnih lastnostih). Sestava Absoluta Vrtnice je zapletena in kompleksna. Te značilnosti se odražajo v njeni aromi in zdravilnih učinkih. Kot naravni izdelek lahko na njegovo kemično sestavo vplivajo regionalne in podnebne razlike, kot so država izvora, količina padavin, stopnja izpostavljenosti soncu in pogoji žetve. Glavne sestavine Absoluta Vrtnice vključujejo feniletilni alkohol, citronelol, geraniol in nerol.

 

Za proizvodnjo zelo majhne količine olja je potrebna zelo velika količina vrtnic. Tako je olje zelo drago, predvsem to velja za Absolut, ki je čisti ekstrakt. Na srečo je v terapevtskih pripravkih potrebna le majhna količina rožnega olja. Čisto olje se uporablja le v mikro nanosih oziroma se redko uporablja v koncentriranem stanju, saj najbolj razvije svoje lastnosti v nosilnih oljih, kot so mandljevo, jojobino in olju grozdnih pečk.

 

Pri uporabi vsekakor velja previdnost pri doziranju, saj gre za čisti koncentrat z zelo intenzivnim vonjem. 0,5 - 2% olja razredčimo v baznem olju za masažo, pomešanega v vodi za izparilnik, mešanico v razpršilu za potpuri, kot parfum, 3 - 5 kapljic za kopel. Npr. na 100g baznega olja ali mazila je priporočljivo dodati samo dve kapljici Absoluta, oziroma le toliko, da se doseže želeni vonj (npr. za isto intenziteto se uporabi 10 kapljic eteričnega olja). Če želite izdelati preprost parfum vzamete 10ml jojobinega olja in dodate 2 kapljici Absoluta Vrtnice. Čisti ekstrakt na koži zadostuje že v mikro odmerku, dolžina njegovega delovanja pa je neprimerljiva s katerim koli eteričnim oljem ali parfumom.

 

Vrtnica ima skozi zgodovino mitsko prisotnost. Povezana je s simbolom lepote, Ljubezni, zaščite in Milosti. Kjerkoli raste - od Kitajske, do Bližnjega vzhoda, Evrope in Amerike so zgodbe o vrtnicah v človeški zgodovini tesno povezane. Vrtnica je stara Duša in je videla vzpon in padec številnih civilizacij. Njen prečudovit vonj in vpliv je zavladal v umetnosti, poeziji, pesmi, verski obredih, njena močna prisotnost pa še naprej vlada in bo vladala središču človekovega SRCA. 

 

Pravo in Resnično Duhovno vrednost Vrtnice pa nam razkriva sam STVARNIK v Lorberjevih zapisih: 

 

»Solze jokajoče Eve za trnovim grmom so bile shranjene v zemlji in so bile obarvane enako kot njena rdečica sramu zaradi zlorabe Adamove Posvečene Ljubezni v njej. In VEČNA LJUBEZEN je videla, da je vsaka teh Evinih SOLZ pravična pred Adamom, SINOM USMILJENE LJUBEZNI; In glej, ena Solza je padla na trnov grm, ki jo je zakrival, in glej, ta Solza je bila Solza izgubljene nedolžnosti in je obarvala dotlej beli cvet tega grma; in cvetovi so pordeli v znamenje Evine izgubljene nedolžnosti. In glej, ljudje zdaj sicer poznajo že vse rastline na zemlji, njihovega resničnega Duhovnega pomena pa ne poznajo in ga ne bodo poznali ne razumeli, dokler si ne bodo prisvojili PREROJENJA, ki je USMILJENJE VEČNE LJUBEZNI PO MILOSTI ODREŠENJA v sebi.« (Jakob Lorber: Božje Gospodarjenje)

bottom of page