top of page
Unknown Track - Unknown Artist
00:0000:00

Frizbi je aerodinamična športna naprava, ki s pomočjo krožne rotacije in upognjenih robov leti skozi zrak in se ob tem dviguje. Frizbi sta izumila Fred Morrison in njegova žena Lucile, ko sta si leta 1938 na plaži v Kaliforniji podajala aluminijast podstavek za pecivo. Prvo ime za Frizbi je bilo »Whirlo-Way« katerega so kasneje preimenovali v »Leteči krožnik« in nato leta 1957 v originalni Frizbi. Današnji Frizbiji so leteči diski narejeni iz plastike in imajo standardni premer od 20 do 25 centimetrov.

Frizbije si lahko podajamo rekreacijsko ali pa lahko igramo eno izmed mnogih uradnih športnih disciplin. Danes je na voljo veliko različnih vrst Frizbijev. Disk Golf je manjši in trši od klasičnega Frizbija ter ima ostrejši rob za različne profile leta. Njegova dolžina letenja in stabilnost sta odvisni od njegove teže in debeline roba. Rekordni met Diska Golfa drži Simon Lizzote s 263,2 metri. Ultimate Frizbi je velik in ima standardno težo 175g. Uporablja se ga za ekipno igro, prosti stil (free-style), trening, rekreacijo in sprostitev. Profesionalni Frizbiji za igro s psom letijo počasneje z več lebdenja. Narejeni so iz bolj upogljivega in trpežnega materiala, da ga pes s svojim ugrizom ne uniči ali, da si ne poškoduje zob. Zaradi svoje vzdržljivosti, uravnoteženosti, lahkotnega meta in prijema so Frizbiji za pse najboljši rekreacijski pripomoček za otroke in odrasle. Podoben Frizbiju je tudi Leteči obroč, ki dosega zavidljive dolžine meta. Frizbiji, ki svetijo v temi nudijo igralcem ogromno zabave. Narejeni so iz fosforescentne plastike ali pa imajo vgrajene LED diode.


Igra s Frizbijem je podobno kot podajanje, prejemanje in vračanje energije. V Društvu Moldavit imamo na voljo ene izmed najboljših profesionalnih Ameriških Frizbijev "Innova Disc Golf" in "Hero USA".

1
6
5
2
3
1
bottom of page