top of page
Unknown Track - Unknown Artist
00:0000:00
AdobeStock_281449900.jpeg
AdobeStock_303502936.jpeg

Eterična smola Kadilne Bosvelije je ena izmed najbolj cenjenih kadil starih civilizacij ter vseh sodobnih verstev. Splošni naziv za kadilno smolo Bosvelijinih dreves je Frankincense​ ali Hebrejsko Olibanum oziroma Arabsko Al-Luban. Smola se pridobiva iz več vrst dreves Burseraceae, katera rastejo v vzhodni Afriki, Arabskem polotoku in Indiji. Drevesa uspevajo v najtežjih puščavskih pogojih in občasno lahko vidimo kako posamezno drevo z vsemi koreninami zraste iz ene skale.

Kadilna Bosvelija je zelo cenjeno obredno kadilo, katero se uporablja že več kot 5000 let v skoraj vseh verstvih in religijah starega in novega sveta. V preteklih dobah je imela enako ali celo večjo vrednost od zlata, trgovanje pa je potekalo v kombinaciji z dragimi kamni, začimbami in žlahtnimi kovinami. Prvi Hebrejski spisi omenjajo to kadilo kot eno najbolj posvečenih že v času prvega in drugega Jeruzalemskega Templja, po Egipčanskih hieroglifih pa lahko sklepamo, da se je v Egiptu uporabljala že dolgo pred tem. V krščanstvu, muslimanstvu in drugih verstvih se danes uporablja pri pomembnejših tempeljskih obredih. Veliko pomembnost zadnjih 2000 let (doba Rib) pa je dobila kot ena izmed treh posvečenih daril ob Jezusovem rojstvu.

Vonj kvalitetne Kadilne Bosvelije je enostavno prečudovit. Spominja na mešanico limone, vanilje in mlade smreke; kakovost, vrsta in področje so zelo pomembni. Prav tako na kakovost vplivajo vremenske razmere ter letni čas nabiranja.

V tradicionalni medicini se je uporabljala kot dodatek k prehrani, saj so zrna smole užitna, predvsem imajo določene najkvalitetnejše vrste sladek okus. Najbolj zdravilno delujejo zrna, ki so čista in prosojna. Zelo dobra je za prebavo ter lepo in zdravo kožo. V ajurvedski medicini se je uporabljala za zdravljenje artritisa, razkuževanje vreznih ran, zaustavitve krvavitev, ojačanje ženskega hormonskega sistema ter prečiščevanje zraka.

 

V novejši medicini je bilo narejenih kar nekaj raziskav, kjer so ugotovili, da vonj Kadilne Bosvelije deluje psiho-aktivno saj ima močan pomirjujoč učinek. Prav tako so ugotovili, da se je ljudem z močnim artritisom po eno tedenskem uživanju stanje precej izboljšalo. Izvlečki določenih raziskav iz leta 2009 pa potrjujejo, da ob rednem uživanju zaustavlja razvoj rakavih celic pri bolnikih s to vrstno boleznijo.

Obstaja več vrst Eteričnih smol Kadilne Bosvelije vendar lahko pri nas preizkusite le najkvalitetnejše (Elongata), katere so težje dobavljive in dosegajo višje vrednosti zaradi svoje redkosti, močnih zdravilnih učinkov, neprimerno boljšega izkoristka ter kakovosti vonja.

Za vsa kadila iz smole in praha priporočamo uporabo nastavljivih gorilnikov na čajne sveče, ki so preprosti za uporabo ter lahko na enostaven način uravnavate količino in jakost vonja.

bottom of page