top of page
Interstellar - Groove Addicts
00:0000:00

Zamanšinit je skupaj z Irgizitom nastal ob padcu velikega asteroida na območju Kazahstana, pred približno 900.000 leti. Predvidevanja so, da so Irgiziti ob trku poleteli nekaj 100m visoko v obliki manjših kapljic medtem, ko naj bi Zamanšiniti leteli pod nizkim kotom in se ohlajali na zemlji. Med njima je tudi nekoliko razlik v kemični sestavi, predvsem pa v velikosti - Zamanšiniti so neprimerljivo večji.

 

Zamanšinit je fascinanten kamen s posebnimi oblikami in visoko vsebnostjo silicijevega dioksida. Kvalitetnejši primerki imajo gladek glos odboj svetlobe, zato se svetijo z visokim sijajem. Gre za zvezdni kamen oziroma ostanek velikega asteroida, v katerem je svetloba veliko bolj zgoščena kot v ostalih Tektitih (isto velja za Irgizit). Skozi tanko plast Zamanšinita skoraj ne vidiš barve. Deluje podobno kot Tektit in se njegova prisotnost prav tako občuteno izraža na posameznika in okolico. Podari ti neopisljivo varnost v najtežjih trenutkih ali situacijah ter te močno ozavešča k temu kar je prav in dobro. Z lahkoto zapustiš dvojnost ter začutiš enost življenja, kot eno veliko povezano družino vseh živečih na našem planetu in v celem vesolju. Zelo uspešno ti pomaga pri čustvenih, psihičnih in ostalih zdravstvenih tegobah. Priporočamo ga vsem, ki so osamljeni ali v strahu pred prihodnostjo, saj ti daje pogum in veliko varnost, pred katero izgine vsak strah, katerekoli vrste ali oblike.

 

Zamanšiniti se nahajajo v oddaljenem in redko poseljenem jugo zahodnem področju Kazahstana, v provinci Aktobe blizu vasi Irgiz. Asteroid je padel pred cca. 900.000 leti in pri tem ustvaril 2 km globok Zamanshin krater (notranji premer kroga je 7 km, zunanji premer kroga pa kar 14 km). Tako kot Darwinove Tektite najdemo Zamanšinite in Irgizite v samem kraterju. Na naši odpravi v Kazahstanu smo večinoma našli majhne primerke, na veliko srečo pa tudi nekaj večjih. So redki, predvsem pa je zelo težko dobiti kvalitetne in čiste primerke.

10.0.jpg
7.0.jpg
20.0.jpg
bottom of page