High Sierra - Tim Janis
00:00 / 00:00

Modri Lotus ali "Nymphaea Caerulea" ali znan tudi kot Modri Lokvanj je bila najpomembnejša ritualna rastlina starodavnega Egipta. To čudovito vodno Lilijo bi lahko videli kako je rastla povsod v divjih ribnikih in namakalnih nasipih reke Nil. Umetno so jo sadili tudi v tempeljskih in mestnih vodnjakih. Modri Lotus je postal zelo priljubljen zaradi svoje očarljive lepote in zaradi njegovih pozitivnih psihoaktivnih učinkov. Egipčani so ga uporabljali pri obredih smrti in rojstva. Velika podoba faraona Ramsesa II (1290-1223 pr.n.št.) je bila skoraj v celoti narejena iz Belih in Modrih Lotosovih cvetov.

Modri Lotus je sveta roža in se je tradicionalno uporabljal za lajšanje psihičnih bolečin, za ustvarjanje dobrega počutja, ki se lahko razvije tudi v evforičen občutek saj s svojim vplivom povečuje cirkulacijo. Za nekatera ljudstva je Modri Lotus simbol Potrpežljivosti. Cvet s svojim vonjem povečuje pozitivno počutje saj vsebuje antispazmodično sestavino imenovano Nuciferin, prav tako vsebuje še aporphine. Zgodovinsko gledano se je v starem Egiptu uporabljal podobno kot danes konoplja, saj je močan in redek afrodizijak. 

Uporaba ekstraksta Modrega Lotusa: 0,5 - 2% olja razredčimo v baznem olju za masažo, pomešanega v vodi za izparilnik, mešanico v razpršilu za potpuri, kot parfum, 3 - 5 kapljic za kopel, zgodovinsko pa so ga ljudje zaužili tudi kot dodatek v vinu, topli vodi ali čaju.

​Absoluti so mešanice čistih rastlinskih esenc in naravnih olj. Olja so proizvedena v nadzorovanih sterilnih okoljih in ne puščajo ostankov v ozadju.