top of page
The Mystic's Dream - Loreena McKennitt
00:0000:00
AdobeStock_323884630.jpeg

Mira je ena izmed najstarejših in najbolj cenjenih Eteričnih smol poleg Kadilne Bosvelije. Pridobiva se iz trnastega grma Commiphora Myrrha kateri raste v najbolj sušnih puščavskih področjih severovzhodne Afrike in Arabskega polotoka. Mira je drugo posvečeno darilo ob Jezusovem rojstvu in je pred 2000 leti poleg Kadilne Bosvelije pomembno zaznamovala prehod dobe Ovna v dobo Rib. V starem svetu je imela enako ali celo višjo vrednost kot zlato in dragi kamni; vse do današnjega dne pa se poleg Kadilne Bosvelije uporablja pri najpomembnejših tempeljskih obredih skoraj vseh religij in verstev.

Beseda Mira ali "Murr" izhaja iz Semitskih jezikov, kar pomeni grenko. Zelo je bila cenjena pri Egipčanih, saj so jo uporabljali kot nepogrešljivo tempeljsko kadilo, kot mazilno olje, antiseptik za usta in vrezne rane, za zdravljenje artritisa in poleg natrona kot glavno sestavino za balzamiranje mumij. Ta mistični grm je velikokrat omenjen v stari in novi zavezi, njegova Eterična smola pa je bila osrednje kadilo in mazilno olje pri najpomembnejših tempeljskih obredih prvega in drugega Jeruzalemskega templja. V enciklopediji zeliščnega zdravljenja v Koranu je zapisano: "Prežite svoje hiše z vonjem Bosvelije, Mire in Sa'tar-a".

V tradicionalni Kitajski medicini je zapisano, da ima zelo močan vpliv na delovanje SRCA, jeter in meridianov vranice ter čiščenja stare krvi iz maternice. Priporoča se za zdravljenje revmatičnih, artritičnih in cirkulacijskih težav ter za zdravljenje amenoreje, dismenoreje, menopavze in tumorjev maternice. 

V farmaciji se Mira uporablja kot močan antiseptik v kvalitetnih ustnih vodah in zobnih pastah. Prav tako se uporablja za dezinfekcijo vreznin, zdravljenje ran in nekaterih kožnih bolezni ter kot analgetik pri zobobolu, podplutbah in udarninah.

V medicini se uporablja za zdravljenje prebavnih motenj, ulceracije, prehlada, kašlja, astme, kongestije pljuč, artritisa in raka. Raziskovalci so v okviru večjega iskanja antikoagulacijskih spojin iz rastlin uporabili izvlečke Mire in jih testirali proti celični liniji tumorja prsi (MCF-7), za katerega je znano, da je odporen proti obstoječim zdravilom za raka. Raziskave so pokazale, da je ekstrakt Mire uničil vse rakave celice.

AdobeStock_131991023.jpeg
AdobeStock_131835076.jpeg
AdobeStock_292010604.jpeg
AdobeStock_131991023.jpeg
AdobeStock_305529424.jpeg
bottom of page