top of page
Sound Bath in the Forest - Mettaverse music
00:0000:00
AdobeStock_274951096.jpeg
AdobeStock_274951108.jpeg
AdobeStock_325101246.jpeg

Benzoin je balzamična smola, pridobljena iz lubja več vrst dreves v rodu Styrax (družina Styracaceae). Uporablja se v parfumih in nekaterih vrstah kadil ter kot aroma in zdravilo (tinktura benzoina). Obstajata dve vrsti benzoina, benzoin Siam in benzoin Sumatra. Benzoin Siam se pridobiva iz Styrax tonkinensis, ki ga najdemo na Tajskem, v Laosu, Kambodži in Vietnamu. Benzoin Sumatra se pridobiva iz benzoina Styrax, ki raste pretežno na otoku Sumatra. Za razliko od siamskega benzoina, sumatranski benzoin poleg benzojske kisline vsebuje še cimetovo kislino.

 

Benzoinska smola deluje protiglivično, spazmolitično, protivnetno in blago kot ekspektorant. Obnavlja kožo in je odlično zdravilno sredstvo. Na psihični ravni deluje sproščujoče, pomirjujoče in anksiolitično. Ker ima benzoinska smola antiseptične in protivnetne lastnosti, se v tradicionalni medicini uporablja za zdravljenje artritisa, bronhitisa, kašlja, laringitisa in stresa. Ena od študij je pokazala, da je lokalna uporaba tinkture benzoina učinkovita pri zdravljenju okužb z bakterijami in glivami, kot sta Candida albicans in Mycobacterium fortuitum. WebMD poroča, da se ga uporablja z vdihavanjem (na primer z difuzorjem) pri zdravljenju pljuč, oziroma pri izkašljevanju.

 

Vonj Benzoina se razkriva v več vidikih, je zelo topel in sladek ter spominja na vanilijo, karamelo, mandlje, praženo kavo in med. V njem lahko najdemo tudi cvetlično noto z odtenki nageljna.

 

Benzoin se je uporabljal že v antiki. V starem Egiptu se je uporabljal pri balzamiranju in zdravljenju ran ter kot tempeljsko kadilo zaradi njegovih antiseptičnih, sedativnih in parfumskih lastnosti. Pojavlja se v medicinskih besedilih v stari Grčiji od 1. stoletja našega štetja zaradi svojih zdravilnih lastnosti pri okužbah pljuč in kožnih boleznih.

 

Danes je Benzoin pogosta sestavina pri izdelavi dišav in parfumeriji zaradi svoje sladke vaniliji podobne arome in fiksirnih lastnosti. Gumi benzoin je glavna sestavina različnih vrst cerkvenih kadil, ki se uporabljajo v Rusiji in nekaterih drugih pravoslavnih krščanskih družbah ter zahodnih katoliških Cerkvah. Največ benzoina se kot kadilo uporablja na Arabskem polotoku in v hindujskih templjih v Indiji. Uporablja se tudi pri proizvodnji bakhoorja ter različnih mešanih smolnih kadilih v arabskih državah in Afriki. Benzoin se uporablja tudi v japonskih kadilih, indijskih kadilih, kitajskih kadilih (znanih kot Anxi xiang;) in Papier d'Arménie ter dišečih palčkah.

AdobeStock_462770914.jpeg
Udc4a3c31410e411da0e0a8853cbc7752Q.jpg
benzoin-siam-resinoid-in-wooden-bowl-isolated-on-white-background-mix-of-benzoin-and-damma
bottom of page